Akwarium jest częścia kuli.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lubie pierogi23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2009, o 21:14
Płeć: Mężczyzna

Akwarium jest częścia kuli.

Post autor: lubie pierogi23 »

Akwarium dla złotej rybki jest częścią kuli. Mieści się w nim (po brzegi) 3l wody, co stanowi 3/4
objętości całej kuli.Oblicz wysokość akwarium,wiedząc ,że promień otworu wynosi 0,6dm.W obliczeniach za pi podstaw 3.

Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Akwarium jest częścia kuli.

Post autor: Sherlock »


Szukana wysokość akwarium to długość \(\displaystyle{ R+x}\).
R to promień kuli, wyliczysz go z objętości bo wiesz, że:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} V= \frac{3}{4} \cdot \frac{4}{3}\pi\cdot r^3 =3 dm^3}\) \(\displaystyle{ (1l=1dm^3)}\)
Mając R wyliczysz z tw. Pitagorasa długość x w żółtym trójkącie równoramiennym
ODPOWIEDZ