Ktoś jest w stanie rozwiązać???
Końce średnicy podstawy walca połączono odcinkami z punktem leżącym na na brzegu drugiej podstawy, tworząc w ten sposób trójkąt równoboczny o boku a. Znajdź pole powierzchni tego walca.
Zastanów się chwilę, wybierając dział...
Pole powierzchni walca.
- yette
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 22:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nysa/wrocław
- Pomógł: 10 razy
Pole powierzchni walca.
Pole powierzchni walca to \(\displaystyle{ P=2\pi r \left( r+h\right)}\)
I teraz \(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
H możesz policzyć z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ h ^{2}= \left( \frac{a \sqrt{3} }{2} \right) ^{2} - \left( \frac{a}{2} \right) ^{2}}\)
I teraz \(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
H możesz policzyć z twierdzenia Pitagorasa
\(\displaystyle{ h ^{2}= \left( \frac{a \sqrt{3} }{2} \right) ^{2} - \left( \frac{a}{2} \right) ^{2}}\)