Ustal miary kątów w walcach
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Ustal miary kątów w walcach
Dwa walce mają takie same objętości, a jeden z nich jest dwa razy wyższy od drugiego. W obu walcach przekątne przekroju osiowego mają równe długości. Pod jakimi kątami te przekątne są nachylone do podstawy walca?
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Ustal miary kątów w walcach
\(\displaystyle{ 2H}\) - wysokosc wyższego
\(\displaystyle{ H}\) - małego
\(\displaystyle{ R}\) - promien podstawy duzego
\(\displaystyle{ r}\) - promien podstawy malego
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ \pi R^2 \cdot 2H = \pi r^2 \cdot H}\)
obliczasz r względem R
teraz tworzysz sobie z pitagorasa dwa równania . uzywając duzego i malego walca. boki trójkąta to pitagorasa to : wysokosc , przekątna i srednica podstawy..
odejmujesz stronami i skróci sie \(\displaystyle{ d^2}\)
H w zaleznosci od R.
z trygonometrii obliczasz kąt nachylenia.
\(\displaystyle{ H}\) - małego
\(\displaystyle{ R}\) - promien podstawy duzego
\(\displaystyle{ r}\) - promien podstawy malego
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ \pi R^2 \cdot 2H = \pi r^2 \cdot H}\)
obliczasz r względem R
teraz tworzysz sobie z pitagorasa dwa równania . uzywając duzego i malego walca. boki trójkąta to pitagorasa to : wysokosc , przekątna i srednica podstawy..
odejmujesz stronami i skróci sie \(\displaystyle{ d^2}\)
H w zaleznosci od R.
z trygonometrii obliczasz kąt nachylenia.