Ostrosłupy (skala, krawędzie)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pawe?93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłupy (skala, krawędzie)

Post autor: Pawe?93 »

Witam mam problem z tymi zadaniami, prosiłbym o rozwiązania albo chociaż o wytłumaczenie.

1)W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, długość wysokości wynosi 5, długość krawędzi bocznej 6. Oblicz długość krawędzi podstawy.

2)Dwa czworościany są podobne w skali 2 do 3. Objętość mniejszego z nich wynosi 48cm3. Oblicz objętość większego.

3)Wysokość ściany bocznej czworościanu foremnego wynosi 6. Oblicz sumę długości jego wszystkich krawędzi.

I jeszcze takie małe pytanko: mam pierwiastek z 84 jak go skrócić i tak samo pierwiastek ze 117 ?:D

Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2009, o 19:29 przez Pawe?93, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Ostrosłupy (skala, krawędzie)

Post autor: rozkminiacz »

1.
\(\displaystyle{ (\frac{a\sqrt{2}}{2})^{2}+5^{2}=6^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2a^{2}}{4}=11}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{22}}\)
Pawe?93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłupy (skala, krawędzie)

Post autor: Pawe?93 »

Mógłby ktoś jeszcze pomóc z tym 2 i 3 zadaniem ?
ODPOWIEDZ