Objetosc stozka wpisanego w kule

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gosia1516
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 5 lis 2006, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Objetosc stozka wpisanego w kule

Post autor: gosia1516 »

Oblicz objetosc stozka wpisanego w kule o promieniu dlugosci R, jesli kat rozwarcia stozka ma miare 2alfa.
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

Objetosc stozka wpisanego w kule

Post autor: lionek »

Z tw. sinusów :
a- średnica stożka
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin2 \alpha } =2R}\)
\(\displaystyle{ a=2Rsin2 \alpha}\)
r-promień stożka
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ r=Rsin2 \alpha}\)

H-wys. stożka jest dwusieczną kąta \(\displaystyle{ 2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{r}{H}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{r}{tg \alpha }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{\pi R^3sin2 \alpha}{3tg \alpha }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha >0}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in (0; \frac{\pi}{2})}\)
ODPOWIEDZ