mam problem z tym zadaniami. Prosze o pomoc ;DD
1. Pb walca po rozwinięciu jest kwadratem opolu 4 pi. Oblicz objętość.
2. Tworząca stożka ma długość 6cm, a kąt między nią a podstawą ma 30st. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej.
3. Kula ma objętość 36 oblicz pole powierzchni całkowitej.
dzięki za odpowiedż
bryły obrotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 mar 2009, o 14:31
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
bryły obrotowe
1. Pb walca = a*h, a=h wysokość jest równa długości obwodu w podstawie. Wyliczasz promień podstawy [a=2pi*r]. Później liczysz pole podstawy i mnożysz razy wysokość bryły i masz objętość.