Wyznacz objętość ostrosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz objętość ostrosłupa.

Post autor: monikap7 »

jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa, którego podstawą jest prostokąt, ma długość b i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Najdłuższa krawędź boczna ostrosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\), a z jedną z sąsiednich krawędzi bocznych kąt BETA. Wyznacz objętość ostrosłupa.
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

Wyznacz objętość ostrosłupa.

Post autor: piotrekgabriel »



b to wysokość ostrosłupa (bo jest prostopadła do podstawy).

Żeby wyliczyć jedną z krawędzi podstawy, musimy mieć \(\displaystyle{ |BW|=\frac{b}{\sin \alpha}}\), którą podstawiamy:
\(\displaystyle{ |BC|=|BW|\sin \beta = b\cdot\frac{\sin \beta}{\sin \alpha}}\)

Drugą krawędź podstawy wyliczymi z Pitagorasa, ale najpierw potrzebujemy \(\displaystyle{ |BD|=b\cdot \ctg\alpha}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ |CD|=\sqrt{|BD|^{2}-|BC|^{2}}=b\sqrt{\frac{\cos ^{2}\alpha}{\sin ^{2}\alpha}-\frac{\sin ^{2}\beta}{\sin ^{2}\alpha}}=b\frac{\sqrt{\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\beta}}{\sin \alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, o 20:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

Wyznacz objętość ostrosłupa.

Post autor: smmileey »

\(\displaystyle{ |BC|=|BW|sin\beta}\)
Skąd się to bierze?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz objętość ostrosłupa.

Post autor: piasek101 »

BCW jest prostokątny.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

Wyznacz objętość ostrosłupa.

Post autor: smmileey »

Czy to wynika z tego, że BC jest prostopadły do CD, który jest rzutem prostokątnym CW, więc BC jest też prostopadły do CW (czyli kąt prosty jest przy wierzchołku C)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz objętość ostrosłupa.

Post autor: piasek101 »

tak
ODPOWIEDZ