zadania zrobione, tylko sprawdzić cz.2

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
6love9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

zadania zrobione, tylko sprawdzić cz.2

Post autor: 6love9 »

Suma dł.krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka sześcianu wynosi 18 cm. Oblicz dł.przekątnej tego sześcianu.

d = a pierwiastków z 2

Pitagoras:
6kwadrat + 6pierwiastków z 2 kwadrat = h kwadrat
h kwadrat = 36 + 72
h kwadrat = 108
h = 10 pierwiastkow z 8 = 10 pod pierwiastkiem 2*4
h= 20 pierwiastkow z 2
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

zadania zrobione, tylko sprawdzić cz.2

Post autor: mat3j86 »

z jednego wierzchołka wychodzi 3 krawędzie, wiec nasze \(\displaystyle{ a=6}\), natomiast wzór na przekątną sześcianu to \(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ