Witam.
Proszę o pomoc przy zadaniach:
Zad.1
Ile waży samolot, którego model wykonany w skali 1:20, z dwa razy lżejszego materiału niż oryginał waży 1,5kg?
Zad.2
Przed postawieniem pomnika należy zrobić betonowy podest w kształcie ściętego ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 40cm i krawędziach podstawy długości 3m oraz 2,5m. Oblicz masę betonu potrzebnego na jego wykonanie, przyjmując, że gęstość betonu wynosi 2300kg/m3.
Wyznacz masy brył
- siotrek
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz masy brył
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009, o 21:48 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie nazywaj tematów jako "zadanie", "zadnia z trygonometrii" (lub innego działu).
Powód: Nie nazywaj tematów jako "zadanie", "zadnia z trygonometrii" (lub innego działu).
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Wyznacz masy brył
1.
Skala 1:20, więc oryginał jest 20 razy dłuższy, 20 razy szerszy i 20 razy wyższy, jego objętość stanowi się \(\displaystyle{ 20^{3}=8000}\) objętości modelu. Jeśli model byłby wykonany z tego samego materiału, co samolot, ważyłby 3kg. Samolot waży więc \(\displaystyle{ 8000\cdot3=24000kg=24t}\)
2.
Wzór masz: \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}H(P_{P_{1}}+P_{P_{2}}+\sqrt{P_{P_{1}}\cdot P_{P_{2}}})}\)
Dane:
\(\displaystyle{ H=0.4\\P_{P_{1}}=3^{2}=9\\P_{P_{2}}=2.5^{2}=6.25}\)
Masa to gęstość razy objętość.
Skala 1:20, więc oryginał jest 20 razy dłuższy, 20 razy szerszy i 20 razy wyższy, jego objętość stanowi się \(\displaystyle{ 20^{3}=8000}\) objętości modelu. Jeśli model byłby wykonany z tego samego materiału, co samolot, ważyłby 3kg. Samolot waży więc \(\displaystyle{ 8000\cdot3=24000kg=24t}\)
2.
Wzór masz: \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}H(P_{P_{1}}+P_{P_{2}}+\sqrt{P_{P_{1}}\cdot P_{P_{2}}})}\)
Dane:
\(\displaystyle{ H=0.4\\P_{P_{1}}=3^{2}=9\\P_{P_{2}}=2.5^{2}=6.25}\)
Masa to gęstość razy objętość.