Potrzebuje pilnej pomocy.
Szukam sposobu na nakreslenie przy pomocy cyrkla, katomierza i linijki rozwiniecia stozka scietego na powierzchnie plaska, mam dane wysokosc stożka, srednice "gornej podstawy" i
dolnej podstawy.
Nie jestem matematykiem wiec prosze o wmiare przystepne ewentualne rozwiazanie mojego problemu, lub linku do strony z taka wiedza.
Potrzebuje tego do celow praktycznych musze rozwinac ten stozek na plaskiej powieszchni by go wyciac z blachy.
Poszukuje sposobu od trzech dni, i jedyne co znajduje teksty ze jest to proste podstawowe, lub zebym zastosowal program komputerowy typu CAD, ale nikt z tych "radzacych" nawet inzynierow, projektantow nie podal sposobu na rozwiazanie tego PROSTEGO problemu przypomocy prostych srodkow, przeciez musi byc jakis sposob na to by wykreslic to nawet bez pomocy komputera i programu.
Pozdrawiam
Potrzebuje Stozek sciety symetryczny - rozwiniecie
Potrzebuje Stozek sciety symetryczny - rozwiniecie
Dziekuje za odpowiec
Mam jescze jedno pytanie - czy istnieje jakas ksiazka w jezyku polskim, opracowanie lub moze strona internetowa traktujaca o rozwijaniu bryl oczywiscie takich ktore da sie rozwinac na plaska powierzchnie i jak nazywa sie taki dzial matematyki, geometri.
Jezeli tak to mam prosbe by moze ktos podal tytul i autora ksiazki lub link do takiego miejsca bo moze zdazyc sie kiedys ze bede potrzebowal rozwiniec bryle np stozka ktorego podstawa nie bedzie kolem a elipsa, lub stozek nie bedzie sciety albo bedzie niesymetrzyczny i "pohylony w jedna strone.
Pracuje jako grafik ale czasami musze cos dac do wyciecia z blachy, rozrysowac do tej pory byly to bryly generalnie takie jak prostopadlosciany wiec nie bylo problemow.
Pozdrawiam
Mam jescze jedno pytanie - czy istnieje jakas ksiazka w jezyku polskim, opracowanie lub moze strona internetowa traktujaca o rozwijaniu bryl oczywiscie takich ktore da sie rozwinac na plaska powierzchnie i jak nazywa sie taki dzial matematyki, geometri.
Jezeli tak to mam prosbe by moze ktos podal tytul i autora ksiazki lub link do takiego miejsca bo moze zdazyc sie kiedys ze bede potrzebowal rozwiniec bryle np stozka ktorego podstawa nie bedzie kolem a elipsa, lub stozek nie bedzie sciety albo bedzie niesymetrzyczny i "pohylony w jedna strone.
Pracuje jako grafik ale czasami musze cos dac do wyciecia z blachy, rozrysowac do tej pory byly to bryly generalnie takie jak prostopadlosciany wiec nie bylo problemow.
Pozdrawiam
- jojo-49
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Potrzebuje Stozek sciety symetryczny - rozwiniecie
Pilne!!!
Mam taki sam problem, tylko jestem jeszcze mniej zorientowana w tym temacie.
Czy moglby mi ktos to obliczyc? To jest dla mnie naprawde wazne a nie potrafie tego zrobic. W moim przypadku h=180mm d=500mm D=600mm.
Mam taki sam problem, tylko jestem jeszcze mniej zorientowana w tym temacie.
Czy moglby mi ktos to obliczyc? To jest dla mnie naprawde wazne a nie potrafie tego zrobic. W moim przypadku h=180mm d=500mm D=600mm.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, o 11:02 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy