W ostrosłupie podstawą jest prostokąt o wymiarach 5 cm x 10 cm. Krawędź boczna tego ostrosłupa ma dł. 13 cm. Oblicz pole całkowite i objetość tego ostrosłupa.
Pc = 290 ??
Nie wiem co z objętością...
W ostrosłupie podstawą jest...
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
W ostrosłupie podstawą jest...
d-przekątna podstwy
\(\displaystyle{ d ^{2} = 10 ^{2} + 5 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{125} =5 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d= \frac{5 \sqrt{5}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2} + (\frac{5 \sqrt{5}}{2}) ^{2}= 13 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2} = \frac{676-125}{4} = \frac{551}{4}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{\frac{551}{4} } = \frac{ \sqrt{551} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * 5*10* \frac{ \sqrt{551} }{2}}\)
\(\displaystyle{ d ^{2} = 10 ^{2} + 5 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{125} =5 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d= \frac{5 \sqrt{5}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2} + (\frac{5 \sqrt{5}}{2}) ^{2}= 13 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2} = \frac{676-125}{4} = \frac{551}{4}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{\frac{551}{4} } = \frac{ \sqrt{551} }{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} * 5*10* \frac{ \sqrt{551} }{2}}\)