Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
6love9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: 6love9 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 5 cm i wysokości 0,1m. Oblicz objętość i pole całkowite tego ostrosłupa.

0,1 m = 10 cm
V = jedna trzecia Pp * H
Pp = 25 cm kwadrat
H = 10 cm

V = jedna trzecia razy 250
V w zaokrągleniu wychodzi 83,33 ??

Pc = Pp + 4 Pb
Pc = 25 + 4 * ???
jak obliczyć Pb ?
wiem że wzór na trójkąt będzie jedna druga a*h
a = 5
ale w h coś mi dziwne wyniki wychodzą...

Jeśli można, proszę o całe działanie... )
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: Sherlock »

wysokość ściany bocznej h policzysz z tw. Pitagorasa
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: kolanko »

narysuj sobie dokladnie caly ostroslup . narysuj wysokosc ostrosłupa i wysokosc sciany bocznej. zauwaz ze powstanie Ci trojkat prostokątny, gdzie boki to :
- wysokosc ostroslupa
- wysokosc sciany bocznej
- polowa boku (dlaczego?)

pozdrawiam

PS. w czym to narysowales Sherlock ?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: Sherlock »

kolanko pisze:w czym to narysowales Sherlock
Blender - świetny i darmowy program do grafiki i animacji 3D, cyferki i literki to zasługa Painta
6love9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: 6love9 »

Sherlock pisze:wysokość ściany bocznej h policzysz z tw. Pitagorasa
wiem że z Pitagorasa, ale dziwne liczby mi wychodza mógłbyś mi to obliczyć ? )
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: Sherlock »

6love9 pisze:ale dziwne liczby mi wychodza
to znaczy jakie?
dla wygody zamień 2,5 na ułamek zwykły czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\):
\(\displaystyle{ 10^2+ (\frac{5}{2})^2 =h^2}\)
potem wspólny mianownik (4) no i wyciągnięcie pierwiastka kwadratowego
6love9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: 6love9 »

Sherlock pisze:
6love9 pisze:ale dziwne liczby mi wychodza
to znaczy jakie?
dla wygody zamień 2,5 na ułamek zwykły czyli \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\):
\(\displaystyle{ 10^2+ (\frac{5}{2})^2 =h^2}\)
potem wspólny mianownik (4) no i wyciągnięcie pierwiastka kwadratowego
h = 5 ??
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: Sherlock »

6love9 pisze:h = 5 ??
tu nie poligon, tu nie strzelamy

kolejny etap wtajemniczenia:
\(\displaystyle{ 10^2+ ( \frac{5}{2})^2 =h^2}\)
\(\displaystyle{ 100+ \frac{25}{4}=h^2}\)
6love9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: 6love9 »

Sherlock pisze:
6love9 pisze:h = 5 ??
tu nie poligon, tu nie strzelamy

kolejny etap wtajemniczenia:
\(\displaystyle{ 10^2+ ( \frac{5}{2})^2 =h^2}\)
\(\displaystyle{ 100+ \frac{25}{4}=h^2}\)
jestem chora, także nie myślę normalnie możesz mi napisać całe działanie ? Proszę...
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: kolanko »

przeciez to są podstawy ...
z czym masz problem ? sprowadzanie do wspolnego mianownika ? ... przeciez jak damy ci odpowiedz to zrobimy ci krzywde.. musisz sie nauczyc tak prostych rzeczy przeciez. ... . nie bez powodu Sherlock nie podal calego rozw. postaraj sie to twoje zadanie nie nasze
6love9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: 6love9 »

kolanko pisze:przeciez to są podstawy ...
z czym masz problem ? sprowadzanie do wspolnego mianownika ? ... przeciez jak damy ci odpowiedz to zrobimy ci krzywde.. musisz sie nauczyc tak prostych rzeczy przeciez. ... . nie bez powodu Sherlock nie podal calego rozw. postaraj sie to twoje zadanie nie nasze

h = pierwiastek z 425 przez 4 , z czwórki wyciągamy 2 przed nawias i jaki jest pierwiastek z 425 ?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Dany jest trójkąt prawidłowy czworokątny...

Post autor: kolanko »

\(\displaystyle{ 425=5 \cdot 5 \cdot 17}\)

\(\displaystyle{ h=\sqrt{\frac{425}{4}}}\)
ODPOWIEDZ