ostrasłup, w podstawie trójkąt równoramienny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
apsl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2007, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork

ostrasłup, w podstawie trójkąt równoramienny

Post autor: apsl »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 12, a ramię 10. Każda ze ścian bocznych nachylona jest do podstawy pod kątem 45 st. Oblicz objętość.

prosze o podpowiedzi, bo nie mam pomyslu.
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

ostrasłup, w podstawie trójkąt równoramienny

Post autor: rozkminiacz »

wysokosci w trojkacie rownoramiennym przecinaja sie w stosunku 2:1

wys podstawy \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\)
H-wys ostroslupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{5\sqrt{3}}{3}}=1}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{5\sqrt{3}}{3}}\)

Pp- pole podstawy
\(\displaystyle{ Pp=25\sqrt{3}}\)

dalej juz chyba wiadomo
apsl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2007, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lębork

ostrasłup, w podstawie trójkąt równoramienny

Post autor: apsl »

dlaczego wysokosc podstawy rowna sie \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\) ? Jesli wychodzi z wierzcholka pomiedzy ramionami wynosi 8. Jak to jest?-- 29 marca 2009, 21:37 --ma ktos jakis pomysł?
ODPOWIEDZ