kula
- Sulik
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 44 razy
kula
Przekrój osiowy walca:
Trójkąty AEC i DSC są podobne (mają takie same kąty: \(\displaystyle{ \alpha}\) i prosty). Z ich podobieństwa mamy:
\(\displaystyle{ \L\frac{DS}{SC}=\frac{AE}{AC}}\), czyli
\(\displaystyle{ \L\frac{r}{H-r}=\frac{H\cdot tg\alpha}{\frac{H}{\cos\alpha}}}\),
stąd bez problemu obliczysz promień kuli i dalej jej pole powierzchni.
Trójkąty AEC i DSC są podobne (mają takie same kąty: \(\displaystyle{ \alpha}\) i prosty). Z ich podobieństwa mamy:
\(\displaystyle{ \L\frac{DS}{SC}=\frac{AE}{AC}}\), czyli
\(\displaystyle{ \L\frac{r}{H-r}=\frac{H\cdot tg\alpha}{\frac{H}{\cos\alpha}}}\),
stąd bez problemu obliczysz promień kuli i dalej jej pole powierzchni.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2006, o 21:36 przez Sulik, łącznie zmieniany 3 razy.