Ostrosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Nikopolidis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 lis 2005, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup

Post autor: Nikopolidis »

Krawedz boczna prawidlowego ostrosłupa trójkątnego jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy Oblicz cosinus kąta miedzy sąsiednimi scianami bocznymi tego ostroslupa
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Ostrosłup

Post autor: Yrch »

Narysuj sobie ten ostroslup, oznacz wierzcholki podstawy np A,B,C, wierzcholek calego ostroslupa jako np S. Teraz dorysuj sobie wysokosci 2scian bocznych rzucone z 2wiercholkow np A i B, tak, ze stykaja sie w jakims punkcie P znajdujacym sie na przeciwleglej krawedzi bocznej. Kat, ktorego cosinus mamy obliczyc to np u nas APB, czyli musimy obliczyc |AP|=|BP|=h i potem polecimy tw cosinusow (w trojkacie APB znamy jeden bok, ktory jest krawedzia podstawy ostroslupa). Wylicz sobie pole sciany bocznej ze wzoru Herona i przyrownaj to wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}h|AS|}\) stad wyliczasz nasza niewiadoma h no a potem lecisz tw cosinusow: \(\displaystyle{ |AB|^2=h^{2}+h^{2}-2h\cdot h cos\alpha}\) powinno wyjsc, mam nadzieje, ze nie walnalem sie nigdzie z oznaczeniami.
Nikopolidis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 14 lis 2005, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Ostrosłup

Post autor: Nikopolidis »

jak bys mogl to oblicz i podaj wynik prosze chciarz podaj wynik chce sprawdzic czy taki sam naw wyszedl
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

Ostrosłup

Post autor: Yrch »

Mi wyszlo \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{17}{35}}\)
ODPOWIEDZ