1.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona
Do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz pole powierzchni
Całkowitej jeżeli długość krawędzi podstawy jest równa 5cm
2.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 6pierwiastków z 3 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
3.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej ma długość 6cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
4.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego krawędź podstawy długości 9cm tworzy z przekątną ściany bocznej kąt 60 stopni.
5.Oblicz objętość graniastosłupa prostego,którego podstawą jest trójkąt równoboczny opisany na okręgu o promieniu 2 pierwiastki z 3cm przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt,którego miara jest równa 30 stopni
Tylko jak byście mogli to jakimś najprostszym sposobem.
Bo nie miałem jeszcze w szkole o :
cos(afla)
sin (alfa)
Pole i objętość graniastosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Pole i objętość graniastosłupów
Do wszystkich zadań zrób rysunek, dużo łatwiej będzie Ci zrozumieć.
W każdym zadaniu trzeba zastosować zależności miedzy bokami w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni.
Powodzenia Jeżeli w czymś sobie nie poradzisz, pisz.
W każdym zadaniu trzeba zastosować zależności miedzy bokami w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni.
Powodzenia Jeżeli w czymś sobie nie poradzisz, pisz.
Pole i objętość graniastosłupów
Nom właśnie jest w tym problem,że tych zadań w ogóle nie rozumiem .
I proszę o waszą pomoc
I proszę o waszą pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Pole i objętość graniastosłupów
Zadanie 1.
Wszystko od początku
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma kwadrat w podstawie.
"Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona
Do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni."
\(\displaystyle{ a = 5cm}\)
\(\displaystyle{ b = 5 \sqrt{2}cm}\)
Z własności trójkąta o kątach 30, 60, 90, wiemy, że
\(\displaystyle{ b \sqrt{3} = H}\)
\(\displaystyle{ H = 5 \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} = 5 \sqrt{6}cm}\)
Teraz wzór:
\(\displaystyle{ P _{c} = 2a ^{2} + 4aH}\)
Wszystko od początku
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma kwadrat w podstawie.
"Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona
Do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni."
\(\displaystyle{ a = 5cm}\)
\(\displaystyle{ b = 5 \sqrt{2}cm}\)
Z własności trójkąta o kątach 30, 60, 90, wiemy, że
\(\displaystyle{ b \sqrt{3} = H}\)
\(\displaystyle{ H = 5 \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} = 5 \sqrt{6}cm}\)
Teraz wzór:
\(\displaystyle{ P _{c} = 2a ^{2} + 4aH}\)