Kolejne zadanko, z którym mam problem.
Kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wychodzącymi z jednego wierzchołka jest równy \(\displaystyle{ \alpha}\) , a długość przekątnej ściany bocznej jest równa d. Oblicz pole całkowite tego graniastosłupa.
mam problem tylko z obliczeniem przekątnej boku.
Graniastosłup czworokątny prawidłowy
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Graniastosłup czworokątny prawidłowy
połącz przekątne ścian i przekątną podstawy, powstanie trojkąt równoramienny, podziel go na pół, wyjdzie trójkąt prostokątny z kątem \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha}\) przy wierzchołku, natomiast jedna z przyprostokątnych to połowa przekątnej podstawy, więc \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
stąd wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a \sqrt{2} }{2}}{d} = sin \frac{1}{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=d \sqrt{2}sin \frac{1}{2}\alpha}\)
stąd wynika, że
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a \sqrt{2} }{2}}{d} = sin \frac{1}{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=d \sqrt{2}sin \frac{1}{2}\alpha}\)