oblicz r stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
_Kasia_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2009, o 14:21
Płeć: Kobieta

oblicz r stożka

Post autor: _Kasia_ »

pole powierzchni calkowitej stozka o dl tworzacej 10 cm wynosi 96 pi cm2. oblicz objetosc stozka.
obliczylam juz to z delty i wyszlo mi ze pierwiastek z delty wynosi 22, x1= -16 a x2= 6. czyli l=10
r=6? i w tym problem ze nie wiemczemu 6. objetosc i wysokosc wiem jak obliczyc tylko chodzi o r. Jesli mozecie mi wyjasnic to bardzo dziekuje pozdrawiam.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

oblicz r stożka

Post autor: Chromosom »

równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \pi r^2+10\pi r-96\pi=0}\)
długość r jest 6, bo długość nie może być ujemna... o to pytasz?
_Kasia_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2009, o 14:21
Płeć: Kobieta

oblicz r stożka

Post autor: _Kasia_ »

tak o to mi chodzilo:) dziekuje Ci bardzo,przeraza mnie tylko to ze na to nie wpadlam
ODPOWIEDZ