1. Mam zadanie, nie wiem jak się za nie zabrać.
Oblicz pole przekroju osiowego stożka wiedząc, że kąt zawarty między tworzącymi ma miarę 120*, a średnica podstawy 8cm.
Przekrój jest trójkątem równoramiennym i skoro ten na górze ma 120* to te 2 pozostałe mają po 30*. Myśle, że powinnam tu znaleźć wysokość przekroju, niestety nie wiem jak. Odp to 16 pierwiastków z 3.
2. Pole przekroju osiowego stożka wynosi 65cm(kwadratowych). Oblicz obwód podstawy stożka wiedząc, że jego wysokość jest o 30% większa od średnicy podstawy. (nie wiem, czy się da tu zastosować funkcje trygonometryczne, ale jeśli się ta to proszę ich nie stosować)
Pola przekroju
- caroline.xd
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 4 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pola przekroju
1.
2. Pole przekroju osiowego stożka to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2r \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=2r+0,3 \cdot 2r}\)
zatem trzeba rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2} \cdot 2r \cdot H=65 \\ H=2r+0,3 \cdot 2r \end{cases}}\)
jeśli nie stosować funkcji trygonometrycznych (chyba, że chcesz to trzeba skorzystać z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30 i 60 stopni (zerknij tutaj https://www.matematyka.pl/15286.htm )caroline.xd pisze:Przekrój jest trójkątem równoramiennym i skoro ten na górze ma 120* to te 2 pozostałe mają po 30*. Myśle, że powinnam tu znaleźć wysokość przekroju, niestety nie wiem jak.
a nie \(\displaystyle{ \frac{16 \sqrt{3} }{3}}\)?caroline.xd pisze:Odp to 16 pierwiastków z 3.
2. Pole przekroju osiowego stożka to:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2r \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H=2r+0,3 \cdot 2r}\)
zatem trzeba rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2} \cdot 2r \cdot H=65 \\ H=2r+0,3 \cdot 2r \end{cases}}\)