ostrosłup, podany kat, oblicz objętość.
ostrosłup, podany kat, oblicz objętość.
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kb=30cm i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 40 stopni Oblicz objętość tego ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, o 15:54 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
ostrosłup, podany kat, oblicz objętość.
Jeśli kb to krawędź boczna ostrosłupa to:
Do objętości potrzeba a i H:
\(\displaystyle{ sin40^0= \frac{ \frac{a \sqrt{2} }{2} }{30}}\)
\(\displaystyle{ cos40^0= \frac{H}{30}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) połowa przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ sin40^0}\) i \(\displaystyle{ cos40^0}\) zachowaj w obliczeniach albo zerknij do tablic i policz z przybliżeniami
Do objętości potrzeba a i H:
\(\displaystyle{ sin40^0= \frac{ \frac{a \sqrt{2} }{2} }{30}}\)
\(\displaystyle{ cos40^0= \frac{H}{30}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) połowa przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ sin40^0}\) i \(\displaystyle{ cos40^0}\) zachowaj w obliczeniach albo zerknij do tablic i policz z przybliżeniami