Stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
caroline.xd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 4 razy

Stożek

Post autor: caroline.xd »

Nie wiem, czy trafiłam do odpowiedniego tematu, ale mam problem z zadaniem, bo nie wiem o co chodzi.
Czy otrzymasz stożek, obracając trójkąt o 360* dookoła prostej zawierającej jeden z jego boków, jeżeli długości boków trójkąta wynoszą
a) 5cm, 13cm, 12cm
b) 1,4cm, 4,8cm, 5cm

tygodniowa nieobecność w szkole robi swoje
Awatar użytkownika
Patryczek1291
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 4 razy

Stożek

Post autor: Patryczek1291 »

Cześć. Zauważ że aby otrzymać stożek musisz obracać trójkąt prostokątny. Musisz sprawdzić za pomocą twierdzenia Pitagorasa czy z podanych boków da się zbudować trójkąt prostokątny. To tyle. Jeżeli nadal nie rozumiesz to pisz...
Awatar użytkownika
caroline.xd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 4 razy

Stożek

Post autor: caroline.xd »

Aha, czyli w pierwszym przykładzie będzie tak
a2 + b2 = c2
25+144 = c2
169 = c2
13=c

tak? Bardzo dziękuję za pomoc !
Awatar użytkownika
Patryczek1291
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 4 razy

Stożek

Post autor: Patryczek1291 »

Tak:-) Teraz wiesz że jest to trójkąt prostokątny:-)
Awatar użytkownika
caroline.xd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 4 razy

Stożek

Post autor: caroline.xd »

a drugim będzie 5 i już wiem o co chodzi jeszcze raz dziękuję - pochwała przyznana
ODPOWIEDZ