Zad 1.
Wieża Eiffla ma wysokość 300.5m i waży ok. 7000 ton. Ile ważyłaby jej miniaturka o wysokości 20cm zrobiona z tego samego materiału co oryginał wieży?
Zad. 2
Stożek o wysokości h przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Pole otrzymanego przekroju jest trzykrotnie mniejsze od pola podstawy stożka. Oblicz odległość płaszczyzny przekroju od wierzchołka stożka.
Bryły podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 13 lut 2009, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 50 razy
Bryły podobne
\(\displaystyle{ \frac{P'}{P}= \frac{1}{3} \Rightarrow k^2= \frac{1}{3} \Rightarrow k= \frac{1}{ \sqrt{3}}\Rightarrow \frac{h'}{h} = \frac{1}{ \sqrt{3} } \Rightarrow h'= \frac{h}{ \sqrt{3} }= \frac{h \cdot \sqrt{3} }{3}}\)
odp:odl.płaszcz. przekr. od wierzchołka stożka
\(\displaystyle{ = \frac{h \cdot \sqrt{3} }{3}}\)
odp:odl.płaszcz. przekr. od wierzchołka stożka
\(\displaystyle{ = \frac{h \cdot \sqrt{3} }{3}}\)