wielomian z paramterem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
grzesiiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 13 razy

wielomian z paramterem

Post autor: grzesiiek »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{2} +2mx ^{3}+4x ^{2}}\) z parametrem m .

* Wiedząc, że wykres tego wielomianu jest symetryczny względem prostej x = − 1 , wyznacz m .
* Dla wyznaczonej wartości parametru m uzasadnij, że nierówność W (x) ≥ 0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x ∈ R
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

wielomian z paramterem

Post autor: 6hokage »

Fakt, że jest symetryczny względem prostej x=-1, oznacz,że W(x)=W(-x-2), podstawiasz to do wzoru na funkcję i powinno ci wyjść jakieś m.Dokładnie tego nie rozpiszę bo coś zwaliłeś w tym wzorze.
Fakt, że na poczatku jest xkwadrat, a na końcu 4xkwadrat sugeruje, że przy którymś współczynniku powinna stać inna potęga x, no bo po co pisac x + 4x, zamiast od razu 5x.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

wielomian z paramterem

Post autor: klaustrofob »

czy wielomian wygląda tak: \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +2mx ^{3}+4x ^{2}}\). założę, że tak. jeżeli wykres jest symetryczny wzg. x=-1, wynika stąd, że W(0)=W(-2) czyli 0=16-16m+16, skąd m=2. wtedy wielomian wygląda tak: \(\displaystyle{ W(x)=x^{4} +4x ^{3}+4x ^{2} =(x^2+2)^2\geq 0}\) dla dowolnego.
ODPOWIEDZ