walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec

Post autor: alexsus »

zwijajac prostokatna kartke papieru o wymiarach 24x12 cm raz wzdluz a innym razem wszerz otrzymamy powierzchnie boczne walca. oblicz w kazdym wypadku jaki promien beda mialy podstawy tych walcow?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

walec

Post autor: piasek101 »

Wzdłóż :

\(\displaystyle{ 2\pi r = 24}\) (z tego wyznacz (r)).

Wszerz : (podobnie)
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec

Post autor: alexsus »

piasek101 pisze:Wzdłóż :

\(\displaystyle{ 2\pi r = 24}\) (z tego wyznacz (r)).

Wszerz : (podobnie)

wzor to ja mam tylko nie wiem jak to obliczyc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

walec

Post autor: piasek101 »

alexsus pisze:wzor to ja mam tylko nie wiem jak to obliczyc
Podzielić równanie stronami przez \(\displaystyle{ 2\pi}\)
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec

Post autor: alexsus »

piasek101 pisze:
alexsus pisze:wzor to ja mam tylko nie wiem jak to obliczyc
Podzielić równanie stronami przez \(\displaystyle{ 2\pi}\)

y nie wiem jak to zrobic napisz pokolei jak to trzeba
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

walec

Post autor: piasek101 »

Ty coś zrób, napisz; ktoś sprawdzi.

Albo czekaj na gotowca.
ODPOWIEDZ