Cześc mam takie zadanie i nie wiem jak je rozwiązać:
Zadanie z beczką
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Zadanie z beczką
Zadanie jest banalne, robilem je w 3 klasie gimnazjum na egzaminie koncowym.
Masz podany wzor i wszystkie dane, wystarczy podstawic.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{12} \pi(2D ^{2} + d ^{2} )h}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ d=7}\)
\(\displaystyle{ D\pi=33}\)
\(\displaystyle{ D=33 \cdot \frac{7}{22} = \frac{21}{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{12} \cdot \frac{22}{7} (2( \frac{21}{2}) ^{2} + 7 ^{2} )12}\)
Mozemy skrocic 12
\(\displaystyle{ \frac{22}{7} (2( \frac{21}{2}) ^{2} + 7 ^{2} ) = 847}\)
Masz podany wzor i wszystkie dane, wystarczy podstawic.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{12} \pi(2D ^{2} + d ^{2} )h}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ d=7}\)
\(\displaystyle{ D\pi=33}\)
\(\displaystyle{ D=33 \cdot \frac{7}{22} = \frac{21}{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{12} \cdot \frac{22}{7} (2( \frac{21}{2}) ^{2} + 7 ^{2} )12}\)
Mozemy skrocic 12
\(\displaystyle{ \frac{22}{7} (2( \frac{21}{2}) ^{2} + 7 ^{2} ) = 847}\)