przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu 24 cm kwadratowe. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
a kolejne zadanie brzmi : kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni. suma długości tworzącej i promienia podstawy wynosi 24cm. oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka. bardzo proszę o pomoc. zrobiłam jż 3 zadania a z tymi nie potrafię sobie poradzić ;( są na jutro:(
Pole i objętość stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 18:04
- Płeć: Kobieta
Pole i objętość stożka
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 19:08 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Pole i objętość stożka
zad.1
Jeżeli przekrój osiowy to trójkąt prostokątny, to tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ 24cm ^{2} = \frac{ l ^{2} }{2}}\)
Jeżeli będziesz znała tworzącą stożka, oblicz średnice podstawy (z Pitagorasa lub z własności trójkąta o kątach 45, 45, 90stopni)
Masz średnice, oblicz promień.
Jeżeli tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\), to \(\displaystyle{ r = H}\)
Mając już wszystkie dane, ze wzorów oblicz objętość i pole
Jeżeli przekrój osiowy to trójkąt prostokątny, to tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ 24cm ^{2} = \frac{ l ^{2} }{2}}\)
Jeżeli będziesz znała tworzącą stożka, oblicz średnice podstawy (z Pitagorasa lub z własności trójkąta o kątach 45, 45, 90stopni)
Masz średnice, oblicz promień.
Jeżeli tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\), to \(\displaystyle{ r = H}\)
Mając już wszystkie dane, ze wzorów oblicz objętość i pole
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 18:04
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 18:04
- Płeć: Kobieta