Witam! Mam problem z kolejnymi zadaniami z walca:
Zad. 1 a) Ile waży 30 m miedzianego drutu o średnicy przekroju 2mm? (1 cm sześcienny miedzi waży 8,96 g)
b) Stalowa rura ma średnicę zewnętrznąrówną 12 cm, a średnicę wewnętrzną 8 cm. Ile waży 1 metr takiej rury? ( 1 cm sześcienny stali waży 7,8 g)
c) Ołówek ma długość 16 cm, a średnica grafitu wynosi 2 mm. Ile waży grafit w ołówku? ( 1 cm sześcienny grafitu waży 2,3 g)
Zad. 2 W garnku o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm woda sięga do wysokości 6 cm. Czy woda wyleje się z garnka, gdy włożymy do niego sześcienną metalową kostkę o krawędzi długości 10 cm?
Z góry dziękuję za pomoc
Walec
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
Walec
a) 30m= 3000cm to jest nasze H
2mm= 0.2cm średnica czyli r=0.1cm
za pi przyjmuje 3.1415
V= 3.1415* \(\displaystyle{ (0.1)^{2}}\) *3000= 94.254 \(\displaystyle{ cm^{3}}\)
1 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) waży 8.96g
94.254*8,96= 844.4352g
c) jest podobnie
H=16cm
d=2mm= 0.2cm
r= 0.1 cm
V= 3.14* \(\displaystyle{ (0.1) ^{2}}\) *16= 0.5024 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\)
1cm ^{3} waży 2.3g więc
2.3*0.5024=1.15552g
2mm= 0.2cm średnica czyli r=0.1cm
za pi przyjmuje 3.1415
V= 3.1415* \(\displaystyle{ (0.1)^{2}}\) *3000= 94.254 \(\displaystyle{ cm^{3}}\)
1 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) waży 8.96g
94.254*8,96= 844.4352g
c) jest podobnie
H=16cm
d=2mm= 0.2cm
r= 0.1 cm
V= 3.14* \(\displaystyle{ (0.1) ^{2}}\) *16= 0.5024 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\)
1cm ^{3} waży 2.3g więc
2.3*0.5024=1.15552g