Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
1.Oblicz wysokość graniastosłupa prostego, którego objętość jest równa \(\displaystyle{ 12cm ^{3}}\) a pole podstawy \(\displaystyle{ 120 cm ^{2}}\)
2 Ile litrów wody należy wlać do naczynia w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 5 dm, 6 dm, i 90 cm,aby wypełnić \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) pojemności tego naczynia
Prostopadłościany - 2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wa-wa
- Podziękował: 1 raz
Prostopadłościany - 2 zadania
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 19:11 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie nazywaj tematów jako "zadanie", "zadnia z trygonometrii" (lub innego działu).
Powód: Nie nazywaj tematów jako "zadanie", "zadnia z trygonometrii" (lub innego działu).
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Prostopadłościany - 2 zadania
1.
\(\displaystyle{ V = 12cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{podstawy} = 120cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V = P _{podstawy} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H = \frac{V}{P _{podstawy}}}\)
Teraz wystarczy podstawić
2. W czym problem? Zamień cm na dm. Oblicz \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) objętości, zamień na litry i to wszystko
\(\displaystyle{ V = 12cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{podstawy} = 120cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V = P _{podstawy} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H = \frac{V}{P _{podstawy}}}\)
Teraz wystarczy podstawić
2. W czym problem? Zamień cm na dm. Oblicz \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) objętości, zamień na litry i to wszystko