zad1
Promień podstawy walca ma dł. 4 cm, wysokość walca ma 8 cm długości. Oblicz długość przekątnej przekroju osiowego tego walca.
zad2
Przekątna przekroju osiowego walca ma dł. 12cm i jest nachylona pod kątem 60st. Oblicz dł. promienia i wysokość walca.
Byłabym wdzięczna
Bryły obrotowe
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Bryły obrotowe
1.
\(\displaystyle{ \frac{h}{2r}=\tan{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{8}=\tan{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ 1=\tan{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} } = \frac{8}{d}}\)
\(\displaystyle{ d=8 \sqrt{2}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{h}{12}=\sin{ \frac{\pi}{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{2r}{12}=\cos{ \frac{\pi}{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{12} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h=12 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2r}{12} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4r=12}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{2r}=\tan{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{8}=\tan{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ 1=\tan{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} } = \frac{8}{d}}\)
\(\displaystyle{ d=8 \sqrt{2}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{h}{12}=\sin{ \frac{\pi}{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{2r}{12}=\cos{ \frac{\pi}{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{12} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2h=12 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2r}{12} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4r=12}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 15:27 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Bryły obrotowe
Chyba jakiś pomylony to układał i dał do rozwiązania bez wprowadzenia funkcji trygonometrycznychinkaa pisze:niestety nie mialam jeszcze cos. i sin. ;]
Mamy punkt \(\displaystyle{ P=(x,y)}\) znajdujący się na okręgu o środku w początku układu współrzędnych i promieniu
\(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ \sin{\theta}= \frac{y}{r}}\)
\(\displaystyle{ \cos{\theta}= \frac{x}{r}}\)
\(\displaystyle{ \tan{\theta}= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \cot{\theta}= \frac{x}{y}}\)
\(\displaystyle{ \theta}\) to kąt między osią OX a odległośćią punktu od początku układu współrzędnych
(środka okręgu)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 15:41 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
Bryły obrotowe
zadanie z książki a rzeczywiście takiego czegos nie mielismy wytlumaczonego ..;] dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Bryły obrotowe
W 1 i w 2 nie potrzeba funkcji trygonometrycznych =]
\(\displaystyle{ r = 4 cm}\)
\(\displaystyle{ H = 8cm}\)
\(\displaystyle{ d = 2 \cdot 4 = 8cm}\)
\(\displaystyle{ H = d}\)
Polem przekroju jest kwadrat.
Przekątną kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) można obliczyć ze "wzoru":
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
Wiec przekątna walca będzie wynosiła \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
2. Z własności trójkąta o kątach 30, 60, 90 stopni powinnaś sobie poradzić
Jeżeli będzie jakiś problem, pisz
\(\displaystyle{ r = 4 cm}\)
\(\displaystyle{ H = 8cm}\)
\(\displaystyle{ d = 2 \cdot 4 = 8cm}\)
\(\displaystyle{ H = d}\)
Polem przekroju jest kwadrat.
Przekątną kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) można obliczyć ze "wzoru":
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
Wiec przekątna walca będzie wynosiła \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
2. Z własności trójkąta o kątach 30, 60, 90 stopni powinnaś sobie poradzić
Jeżeli będzie jakiś problem, pisz
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Bryły obrotowe
Może i nie potrzeba ale wygodniej jest skorzystaćRevius pisze:W 1 i w 2 nie potrzeba funkcji trygonometrycznych =]
\(\displaystyle{ r = 4 cm}\)
\(\displaystyle{ H = 8cm}\)
\(\displaystyle{ d = 2 \cdot 4 = 8cm}\)
\(\displaystyle{ H = d}\)
Polem przekroju jest kwadrat.
Przekątną kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) można obliczyć ze "wzoru":
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
Wiec przekątna walca będzie wynosiła \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
2. Z własności trójkąta o kątach 30, 60, 90 stopni powinnaś sobie poradzić
Jeżeli będzie jakiś problem, pisz