Bryły graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
micha2505
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

Bryły graniastosłupy

Post autor: micha2505 »

Witam do zrobienia 3 zadania z brył i nie mam pojęcia jak sie za nie wziąść.
1.Objętość prawidłowego graniastosłupa trójkątnego jest równa V=320?3 cm3 a pole powierzchni bocznej Pb=240 cm2.Oblicz dl.krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa.
2.Pole podstawy prawidłowego graniastosłupa trójkątnego jest równe Pp=81/4 pierwiastków z 3 cm2 a pole powierzchni bocznej Pb=81cm2.oblicz objętość graniastosłupa.
3.Krawędzie podstawy prostopadłościanu mają długość a=10 cm i b=5 cm .Polepowierzchni bocznej stanowi 60% pola powierzchni całkowitej prostopadłościanu.Oblicz jego objętość .
ODPOWIEDZ