zad1
Dlugości krawedzi wychodzacych z jednego wierzcholka prostopadloscianu ABCDA'B'C'D' o podstawie ABCD i wysokosciach AA', BB' , CC', DD' tworza ciag geometryczny o ilorazie 2. Wyznacz cosinus kata AD'C.
zad2
Podstawa ostroslupa ABCS jest trojkat prostokatny o boku a i kacie ostrym przeciwleglym temu bokowi \alpha . Spodek wysokosci S' jest srodkiem okregu opisanego na podstawie. Wyznacz obojetosc ostroslupa jesli wiadomo ze krawedz boczna SA ma dlugosc 2 razy wieksza od dlugosci wysokosci tego ostroslupa.
zad3
Trojkat o bokach 4,6,8 obraca sie wokol najdluzszego boku. Oblicz pole i objętosc otrzymanej bryly.
zaad4.
Kat dwuscienny miedzy sasiednimi scianami bocznymi ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowny 120stopni. Wyznacz sinus kata sciany bocznej ostroslupa przy podstawie.
ostroslup,prostopadloscian, szescian
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ostroslup,prostopadloscian, szescian
3. Pole trójkąta ze wzoru Herona i klasycznie (z najdłuższym bokiem) - z tego dostaniesz wysokość (h) trójkąta poprowadzoną do boku 8 (zarazem promień bryły obrotowej).
Jej pole to \(\displaystyle{ P=\pi h\cdot 4 + \pi h \cdot 6}\)
Objętość \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi h^2\cdot 8}\)
Jej pole to \(\displaystyle{ P=\pi h\cdot 4 + \pi h \cdot 6}\)
Objętość \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi h^2\cdot 8}\)