objętośc kuli, litry.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 09:34
- Płeć: Kobieta
objętośc kuli, litry.
Ile litrów zupy znajduje się w ozdobnej wazie w kształcie kuli przedstawionej na rysunku??
Proszę tego zadania NIE ROZWIĄZYWAĆ ZA POMOCĄ CAŁEK..
Proszę tego zadania NIE ROZWIĄZYWAĆ ZA POMOCĄ CAŁEK..
- delightful
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
objętośc kuli, litry.
objętość wody zajmuje połowę kuli o promieniu r= 10cm=1dm
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{2}\frac{4}{3}\pi r^3=\frac{2}{3}\pi dm^3}\)
\(\displaystyle{ dm^3=litr}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{2}\frac{4}{3}\pi r^3=\frac{2}{3}\pi dm^3}\)
\(\displaystyle{ dm^3=litr}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 09:34
- Płeć: Kobieta
- delightful
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
objętośc kuli, litry.
Wzór na objętość kuli:
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3}\)
zamieniamy centymetry na decymetry (bo litr to decymetr sześcienny)
obliczamy objętość tej kuli dla r=1dm
bierzemy połowę z tego (bo zupa jest tylko w połowie) i koniec
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3}\)
zamieniamy centymetry na decymetry (bo litr to decymetr sześcienny)
obliczamy objętość tej kuli dla r=1dm
bierzemy połowę z tego (bo zupa jest tylko w połowie) i koniec
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
objętośc kuli, litry.
Drogie panie załóżmy że ktoś dolał zupy tak że poziom zupy zwiększył
się o trzy centymetry jak wtedy obliczyć objętość bez użycia całek
się o trzy centymetry jak wtedy obliczyć objętość bez użycia całek
- delightful
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
objętośc kuli, litry.
Można skorzystać ze wzoru na objętość warstwy kuli
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{2}\pi r^2_1\cdot h+\frac{1}{2}\pi r^2_2\cdot h+\frac{1}{6}\pi h^3}\)
gdzie
\(\displaystyle{ r_1,r_2}\) długości promieni podstaw warstwy kuli
h- długość wysokości warstwy
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{2}\pi r^2_1\cdot h+\frac{1}{2}\pi r^2_2\cdot h+\frac{1}{6}\pi h^3}\)
gdzie
\(\displaystyle{ r_1,r_2}\) długości promieni podstaw warstwy kuli
h- długość wysokości warstwy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
objętośc kuli, litry.
Czy wzór na objętość warstwy kuli da się wyprowadzić za pomocą całek
(Wydaje mi się że całkując otrzymałem co innego )
Pytanie do Delightful
(Wydaje mi się że całkując otrzymałem co innego )
Pytanie do Delightful
- delightful
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
objętośc kuli, litry.
Napewno. Skoro wyprowadzisz wzór na objętość kuli całkując to tymbardziej na warstwe.
Szczerze mówiąc strasznie mi sie nie chce w tej chwili tego rozpisywać
Szczerze mówiąc strasznie mi sie nie chce w tej chwili tego rozpisywać