Zadanie z prostopadłościanem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
omii69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 mar 2009, o 20:11
Płeć: Kobieta

Zadanie z prostopadłościanem

Post autor: omii69 »

w prostopadłościanie kąt między przekątną graniastosłupa a przekątną podstawy wynosi 60 stopni. Wysokość tego prostopadłościanu rówa jest 6 pierwiastków z 3 . Oblicz pole całkowite tego prostopadłościanu oraz jego przekątną.

bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, jest to dla mnie bardzo ważne! z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Zadanie z prostopadłościanem

Post autor: Justka »

W czym problem?

Korzystasz z własności trójkąta o kątach 30,60,90 st. Czyli przekatna podstawy jest równa \(\displaystyle{ d=6}\), a przekątna graniastosłupa jest dwa razy wieksza, wiec \(\displaystyle{ D=12}\)

Potrzebna jest Ci jeszcze krawędź podstawy, znajdziesz ją rozwiązując równanie \(\displaystyle{ d=a\sqrt{2} \ \Rightarrow 6=a\sqrt{2} \Rightarrow a=...}\)

Objętość \(\displaystyle{ V=P_pH}\), pole całkowite \(\displaystyle{ P_c=2P_p+4aH}\).
ODPOWIEDZ