2 zadania z prostopałościanem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
paulka93r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2008, o 13:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mexyk
Podziękował: 8 razy

2 zadania z prostopałościanem

Post autor: paulka93r »

Witam
Nie było mnie na ostatniej lekcji i mam pewien problem z zadaniami, a mianowicie:
1. Dwie ściany prostopadłościanu mają kształt kwadratu o doku długości 2,5 cm. Objętość tego prostopadłościanu jest równa \(\displaystyle{ 26cm ^{2}}\) . Oblicz pole powierzchni tego prostopadłościanu.

2.Mamy prostopadłościan w którym zaznaczono jego przekrój Jedna z krawędzi podstawy wynosi 2 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)zaś druga 2 \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) a wysokość tego graniastosłupa wynosi 3 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Jakie pole powierzchni ma ten przekrój.
W tym drugim wychodzi mi 108 a powinno wyjść 36

Z góry dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ