Bardzo prosze o szybką pomoc.
Objętosć walca wynosi 54 przez pi cm sześciennych. Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca wiedząc, że po rozwinięciu jest ona kwadratem.
Bryły obrotowe, walec - zadanie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Bryły obrotowe, walec - zadanie
\(\displaystyle{ H=2\pi r\\
V=\pi r^2 H= \frac{54}{\pi} \Leftrightarrow \pi r^2 \cdot 2\pi r= \frac{54}{\pi} \Leftrightarrow r= \frac{3}{\pi} \\
P_b=(2\pi r)^2=(2 \cdot 3)^2=36}\)
V=\pi r^2 H= \frac{54}{\pi} \Leftrightarrow \pi r^2 \cdot 2\pi r= \frac{54}{\pi} \Leftrightarrow r= \frac{3}{\pi} \\
P_b=(2\pi r)^2=(2 \cdot 3)^2=36}\)
Bryły obrotowe, walec - zadanie
Dziękuje bardzo za pomoc a jeszcze jedno pytanie. Skąd wiadomo że h = 2 pi r?