stożek ściety, objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grazynak1969
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lut 2009, o 08:12
Płeć: Kobieta

stożek ściety, objętość.

Post autor: grazynak1969 »

Do salaterki wlano rozpuszczoną galaretkę, która po zastygnięciu przybrała kształt stożka ściętego. Przekrój osiowy tej bryły jest trapezem równoramiennym o wysokości 6 cm i podstawach długości 14cm i 26cm .Oblicz objętość wlanego płynu . Do obliczeń przyjmij (pi)=3,14 i wynik podaj z dokładnością do 1 cm sześciennego.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, o 21:06 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

stożek ściety, objętość.

Post autor: Ateos »

korzystając z oznaczeń i wzoru z
mamy:
\(\displaystyle{ R=13, \ r=7, \ h=6}\)
Wystarczy podstawić do wzoru
grazynak1969
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lut 2009, o 08:12
Płeć: Kobieta

stożek ściety, objętość.

Post autor: grazynak1969 »

Dzięki Ci...
ODPOWIEDZ