Stosunek pola kuli do pola walca opisanego
- Azusa
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 8 razy
Stosunek pola kuli do pola walca opisanego
Oblicz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni całkowitej walca opisanego na tej kuli.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Stosunek pola kuli do pola walca opisanego
Wzór na pole powierzchni kuli kuli:
\(\displaystyle{ P_p=4\pi r^2}\)
Wzór na pole powierzchni walca:
\(\displaystyle{ P_p=2\pi r(r+h)}\)
Wiadomo, że promień walca jest równy promieniowi kuli, a także, że wysokość walca jest równa dwukrotności promienia kuli. Dalej łatwo... jeśli nie umiesz, pomogę.
\(\displaystyle{ P_p=4\pi r^2}\)
Wzór na pole powierzchni walca:
\(\displaystyle{ P_p=2\pi r(r+h)}\)
Wiadomo, że promień walca jest równy promieniowi kuli, a także, że wysokość walca jest równa dwukrotności promienia kuli. Dalej łatwo... jeśli nie umiesz, pomogę.