Zakup materiału na namiot
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 14:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 63 razy
Zakup materiału na namiot
Namiot w kształcie walca o wysokości 6 m i średnicy 10 m jest zakończony dachem w kształcie stożka , którego tworząca jest równa 7 m. Oblicz ile metrów bieżącego brezentu o szerokości 1,40 m należy kupić na wykonanie tego namiotu, jeśli na ścianki i zakładki trzeba doliczyć 15 % materiału, a podłoga też jest wykonana z brezntu. Przyjmij za pi = 3,14
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Zakup materiału na namiot
Suma pól powierzchni bocznych stożka, walca i koła powiększona o 15%.
n-liczba metrów
\(\displaystyle{ n=\frac{1,15(2*3,14*5*6+7*3,14*5+3,14*5^2)}{1,4}=\frac{1,15(188,4+109,9+78,5)}{1,4}\approx 309,5m}\)
Jeśli coś nie jest zrozumiałe, wytłumaczę.
n-liczba metrów
\(\displaystyle{ n=\frac{1,15(2*3,14*5*6+7*3,14*5+3,14*5^2)}{1,4}=\frac{1,15(188,4+109,9+78,5)}{1,4}\approx 309,5m}\)
Jeśli coś nie jest zrozumiałe, wytłumaczę.
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 14:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 63 razy
Zakup materiału na namiot
Bardzo prosze o pomoc skad to sie wzieło prosze o wytłumaczenie tego zadania
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Zakup materiału na namiot
Wzór na pole powierzchni bocznej walca (ściana)
\(\displaystyle{ P=2\pi rh}\)
Pole powierzchni stożka (dach namiotu)
\(\displaystyle{ P=\pi rl}\)
Pole powierzchni koła (podłoga namiotu)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2}\)
Doliczasz 15% i dzielisz przez 1,4 (zwój materiału można potraktować jak prostokąt o danym polu i boku, w którym szukamy drugiego boku). Wszystko rozumiesz?
\(\displaystyle{ P=2\pi rh}\)
Pole powierzchni stożka (dach namiotu)
\(\displaystyle{ P=\pi rl}\)
Pole powierzchni koła (podłoga namiotu)
\(\displaystyle{ P=\pi r^2}\)
Doliczasz 15% i dzielisz przez 1,4 (zwój materiału można potraktować jak prostokąt o danym polu i boku, w którym szukamy drugiego boku). Wszystko rozumiesz?