Wysokość stożka
Wysokość stożka
Znajdź wysokość stożka, wiedząc, że pole jego powierzchni bocznej jest równe \(\displaystyle{ P_{b}}\) , a tworząca ma długość k.
- jerzozwierz
- Użytkownik
- Posty: 526
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Wysokość stożka
\(\displaystyle{ \begin{cases} k ^{2} =h ^{2}+r ^{2} \\ P _{b}=\pi rk \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{k ^{2}-r ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{P _{b} }{\pi k}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{k ^{2}-( \frac{P _{b} }{\pi k }) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{k ^{2}-r ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{P _{b} }{\pi k}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{k ^{2}-( \frac{P _{b} }{\pi k }) ^{2} }}\)