pewna bryla

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

pewna bryla

Post autor: alexsus »

podstawa graniastoslupa prostego jest trojkat rownoboczny o boku 6 cm .przekatna sciany bocznej jest nachylona do plaszczyzny podsatwy pod katem 45 stopni oblicz pole powierzchni calkowitej tej bryly
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

pewna bryla

Post autor: lina2002 »

Zauważ, że ściany są kwadratami o boku 6. Tak więc \(\displaystyle{ P=3 \cdot 6 ^{2}+ 2 \cdot \frac{6 ^{2} \sqrt{3} }{4}=108+18 \sqrt{3}=18(6+ \sqrt{3})}\)
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

pewna bryla

Post autor: alexsus »

lina2002 pisze:Zauważ, że ściany są kwadratami o boku 6. Tak więc \(\displaystyle{ P=3 \cdot 6 ^{2}+ 2 \cdot \frac{6 ^{2} \sqrt{3} }{4}=108+18 \sqrt{3}=18(6+ \sqrt{3})}\)

moglabys to dokladniej rozpisac dziekii
zrob inne me zadanie
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

pewna bryla

Post autor: lina2002 »

Nie wiem z czym jeszcze masz problem. Pole powierzchni całkowitej to suma pól dwóch podstaw i trzech ścian bocznych. Podstawy są trójkątami równobocznymi o boku 6, więc mają pole \(\displaystyle{ \frac{ 6^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
ODPOWIEDZ