Ostrosłup praw. czworokatny, objętość, miara kąta.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Ostrosłup praw. czworokatny, objętość, miara kąta.

Post autor: krzysiu13 »

Zadanie 1

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym dane są: wysokość H, tego ostrosłupa, \(\displaystyle{ \alpha}\) - miara kąta utworzonego przez krawędź boczną podstawy, \(\displaystyle{ \alpha}\) należy (45`;90`).
a) uzasadnij, że objętość tego ostrosłupa V=\(\displaystyle{ \frac{4H^{3}}{3(tg^{2}\alpha - 1)}}\)
b) oblicz miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) dla którego objętość ostrosłupa = \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\) \(\displaystyle{ H^{3}}\), wynik podaj z zaokrągleniem do całkowitej liczby stopni.

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Ostrosłup praw. czworokatny, objętość, miara kąta.

Post autor: Natasha »

ODPOWIEDZ