stożek -pole i objętość
stożek -pole i objętość
tworząca stożka ma 18 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 30 st. Jak obliczyć pole powierzchni bocznej i objetość???
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
stożek -pole i objętość
Z f.trygonometrycznych obliczasz promień i wysokośc stożka.
Bo masz trójkąt protokątny, w którym tworząca (przeciwprostokątna ) jest dana i masz kąt ostry
Bo masz trójkąt protokątny, w którym tworząca (przeciwprostokątna ) jest dana i masz kąt ostry
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 9 sty 2008, o 03:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 13 razy
stożek -pole i objętość
Należy skorzystać z trygonometrii:
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{t}}\)
t - tworząca stożka
h - wysokość stożka
Kąt znamy, długość tworzącej znamy, więc wyliczmy wysokość:
\(\displaystyle{ h=18*sin30^o\\
h=18*0.5\\
h=9}\)
Teraz znając tworzącą i wysokość obliczmy promień postawy:
\(\displaystyle{ r= \sqrt{t^2-h^2}\\
r= \sqrt{18^2-9^2}\\
r= \sqrt{324-81}\\
r= \sqrt{243}\\
r \approx 15.59}\)
Teraz wystarczy podstawić do wzorów.
Wzór na pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P_{b}=\pi r l}\)
Wzór na objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2h}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{t}}\)
t - tworząca stożka
h - wysokość stożka
Kąt znamy, długość tworzącej znamy, więc wyliczmy wysokość:
\(\displaystyle{ h=18*sin30^o\\
h=18*0.5\\
h=9}\)
Teraz znając tworzącą i wysokość obliczmy promień postawy:
\(\displaystyle{ r= \sqrt{t^2-h^2}\\
r= \sqrt{18^2-9^2}\\
r= \sqrt{324-81}\\
r= \sqrt{243}\\
r \approx 15.59}\)
Teraz wystarczy podstawić do wzorów.
Wzór na pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P_{b}=\pi r l}\)
Wzór na objętość:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2h}\)