kula w stożku
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 mar 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
kula w stożku
W stożek, w którym kąt między tworzącą, a podstawą ma miarę 2a wpisano kulę. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kula w stożku
R; r; h - promienie kuli; stożka; wysokość stożka
Mamy :
\(\displaystyle{ tga={{R}\over{r}}}\) oraz \(\displaystyle{ tg2a={{h}\over{r}}}\).
Wyznaczyć objętości obu; podzielić; wstawiając co trzeba z powyższych.
Ps. \(\displaystyle{ \alpha}\)=alpha (+tex).
Mamy :
\(\displaystyle{ tga={{R}\over{r}}}\) oraz \(\displaystyle{ tg2a={{h}\over{r}}}\).
Wyznaczyć objętości obu; podzielić; wstawiając co trzeba z powyższych.
Ps. \(\displaystyle{ \alpha}\)=alpha (+tex).