Witam,
Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania:
Ktory ze stożków o obwodzie przekroju osiowego S ma najwiekszą powierzchnie boczna?
Stożek optymalizacja
Stożek optymalizacja
tak i stad mamy ze trójkąt ma wymiary [text] frac{s}{2} , frac{s}{4} , frac{s}{4} [/text] Kiedy wstawiam jakas liczbe za s to nie moge narysowac trójkata poniewaz ramiona sa za krótkie.
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Stożek optymalizacja
masz racje nie zachodzi rownosc , bo
\(\displaystyle{ \frac{S}{4}+ \frac{S}{4} nie jest wieksze od \frac{S}{2}}\)
moze jakis pro sie wypowie co w zwiazku z zadaniem
\(\displaystyle{ \frac{S}{4}+ \frac{S}{4} nie jest wieksze od \frac{S}{2}}\)
moze jakis pro sie wypowie co w zwiazku z zadaniem
Stożek optymalizacja
No to tak doszedlem do tego ze gdy wstawimy zalozenie dotyczace istnienia tego trojkata \(\displaystyle{ 2r<2l}\) z tego otrzymuje że \(\displaystyle{ l< \frac{s}{4}}\) zatem dziedzina to \(\displaystyle{ l \left 0, \frac{s}{4} ( \right)}\) Czyli wychodzi ze nie istnieje stozek o najwiekszym polu pow bocznej.