Prosze o pomoc w zadaniu ktorego nawet ruszyc nie potrafie
Stożek jest wpisany w ostrosłup prawidłowy czworokatny w ten sposób że wierzchołej stożka jest wierzchołkiem ostrosłupa a podstawa stożka jest wpisana w podstawe ostrosłupa. Oblicz :
a)objętość stożka wiedząc że objętość ostrosłuoa wynosi V
b)Pc stożka wiedząc że Pc ostrosłupa jest równe P
Stozek jest wpisany w ostroslup prawidlowy czworokatny
Stozek jest wpisany w ostroslup prawidlowy czworokatny
Z rysunku mamy ze r=1/2a i Ho=Hs
a)
\(\displaystyle{ Vo=\frac{1}{3} \cdot a ^{2} \cdot Ho}\)
\(\displaystyle{ Ho= \frac{3Vo}{a ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ Vs= \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot r ^{2} \cdot Hs= \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot \frac{1}{4} a ^{2} \cdot \frac{3Vo}{a ^{2}} = \frac{1}{4} \cdot Vo \cdot pi}\)
Podpunkt B analogicznie z tym ze tworzaca stozka jest rowna wysokosci sciany.
a)
\(\displaystyle{ Vo=\frac{1}{3} \cdot a ^{2} \cdot Ho}\)
\(\displaystyle{ Ho= \frac{3Vo}{a ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ Vs= \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot r ^{2} \cdot Hs= \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot \frac{1}{4} a ^{2} \cdot \frac{3Vo}{a ^{2}} = \frac{1}{4} \cdot Vo \cdot pi}\)
Podpunkt B analogicznie z tym ze tworzaca stozka jest rowna wysokosci sciany.