zad z objętościa i polem walca
zad z objętościa i polem walca
Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30 stopni a pole powierzchni bocznej tego walca wynosi 300 sqrt{3}pi. Oblicz objętość walca
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
zad z objętościa i polem walca
\(\displaystyle{ 2\pi*rh = 300 \sqrt{3}\pi /:2}\)
\(\displaystyle{ rh=150 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{2r} = tg 30 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{2 \sqrt{3} }{3} r}\)
\(\displaystyle{ r* \frac{2 \sqrt{3} }{3} r = 150 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{10 \sqrt{3} }{3}}\)
Wzór na objętość walca znasz
\(\displaystyle{ rh=150 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{2r} = tg 30 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{2 \sqrt{3} }{3} r}\)
\(\displaystyle{ r* \frac{2 \sqrt{3} }{3} r = 150 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{10 \sqrt{3} }{3}}\)
Wzór na objętość walca znasz