Zadanie 1
Jaką największą objętość może mieć graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego pole powierzchni wynosi 60\(\displaystyle{ cm^{2}}\).
Z góry dziękuję
Powierzchnia graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Powierzchnia graniastosłupa
Popraw.krzysiu13 pisze:Jaką największą powierzchnię może mieć graniastosłup prawidłowy czworokątny, którego pole powierzchni wynosi 60\(\displaystyle{ cm^{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Powierzchnia graniastosłupa
\(\displaystyle{ 60=2a^2+4ab}\) ( z tego wyznacz (b) ; wstaw do drugiego; szukaj max otrzymanej funkcji)
\(\displaystyle{ V=a^2\cdot b}\)
\(\displaystyle{ V=a^2\cdot b}\)