pole trapezu, stosunek podstaw

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

pole trapezu, stosunek podstaw

Post autor: adacho90 »

W trapezie ABCD o dłuższej podstawie AB=a i krótszej DC = b przekątne przecinają sie w punkcie ) oraz AB: DC = k. Pole trójkąta DOC jest równe S. Oblicz pole trapezu.
ODPOWIEDZ