W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Eko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: Eko »

Witam, mam ogromny problem z zadaniem poniżej. Termin niestety na jutro. Próbowałem na wszelkie sposoby i nadal nic.
Oto ono:
' W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej ma długość \(\displaystyle{ h_{s}}\), i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt o mierze\(\displaystyle{ \alpha}\) , Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.'
Pochodzi ze zbioru zadań pt. 'I ty zostaniesz Euklidesem' s56 zad 3.23
Czy mogę liczyć na pomoc?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: Sherlock »


\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{ \frac{a}{2} }{h_s}}\) wyliczysz stąd długość krawędzi podstawy ostrosłupa a
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{H}{h_s}}\) wyliczysz stąd wysokość ostrosłupa H
i już masz wszystkie dane do policzenia \(\displaystyle{ V}\) i\(\displaystyle{ P_c}\)
Eko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym

Post autor: Eko »

Dziękuje bardzo:)
ODPOWIEDZ