Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań z graniastosłupów.Jutro mam sprawdzian z graniastosłupów ,a w związku z tym ze nie mogłam uczestniczyć na lekcjach; mam problemy z rozwiazaniem niektórych zadań; prosze o pomoc..
1.Dany jest graniastosłup czworokątny prosty o podstawach ABCD i EFGH oraz krawędziach bocznych aebfcgdh.Podstawa ABCD jest rombem o boku długości 8cm i kątach ostrych A i C o miarze 60 stopni.Przekątna CE graniastosłupa jest pochylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.Oblicz objętość tego graniastosłupa.
2.Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok, którego pole jest równe 16 \(\displaystyle{ cm2}\), a kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ \frac{pi}{6}}\). Pole ścian bocznych tego graniastosłupa są równe odpowiednio 24 \(\displaystyle{ cm2}\) i 48 \(\displaystyle{ cm2}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
3.Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa \(\displaystyle{ 720\sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ cm3}\) , a wysokość ma długość 20 cm.Znajdź długośćkrawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą prze krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha = \frac{pi}{3}}\) .
4.W przekroju poprzecznym rowu jest trapez równoramienny o podstawie długości 1,2 m i 1,8 m.Długość rowu to 280m a głębokość 1,5m. Ile metrow szesciennych ziemi wykopano przy robieniu rowu.
graniastosłupy- obliczanie objętości i długości krawędzi
graniastosłupy- obliczanie objętości i długości krawędzi
1)
bok AD=8
przekątne AC i BD przecinaja sie pod kątem 90 st w punkcie S,
wiec trojkątADS jest prostokątny i ma kąty: ASD=90st, ADS=60 st, i DAS=30 stopni
wiec
AS\(\displaystyle{ =4 \sqrt{3}}\)
DS =4
AD=8
Cala przekątna AC zatem wynosi ; AC=8 sqrt{3}
cAla przekątna bd=8
POLE PODSTAWY =\(\displaystyle{ 8*8 \sqrt{3} * \frac{1}{2} =32 \sqrt{3}}\)
trojkąt AEC tez jest prostokątny;
weimy z ekąt ACE=60 stopni
wiec mamy: AC=\(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\)
AE=24
V=Pole podst *H
V=\(\displaystyle{ 32 \sqrt{3} *24}\)
bok AD=8
przekątne AC i BD przecinaja sie pod kątem 90 st w punkcie S,
wiec trojkątADS jest prostokątny i ma kąty: ASD=90st, ADS=60 st, i DAS=30 stopni
wiec
AS\(\displaystyle{ =4 \sqrt{3}}\)
DS =4
AD=8
Cala przekątna AC zatem wynosi ; AC=8 sqrt{3}
cAla przekątna bd=8
POLE PODSTAWY =\(\displaystyle{ 8*8 \sqrt{3} * \frac{1}{2} =32 \sqrt{3}}\)
trojkąt AEC tez jest prostokątny;
weimy z ekąt ACE=60 stopni
wiec mamy: AC=\(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\)
AE=24
V=Pole podst *H
V=\(\displaystyle{ 32 \sqrt{3} *24}\)